| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду новембра 2016. године, ступио на снагу 17. јануара 2018. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.


 
 
 
Online учење српског језика као званичног

У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, наставља се с популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09.09. 2018. године, предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године. После завршеног курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу.
Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик. Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града.


Посета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића Албанији, 6. марта 2018. године

Током посете министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић се састао у Тирани с министром пољопривреде и руралног развоја Републике Албаније Ником Пељешијем. 

Затим је одржан састанак две делегације на којем су  министри договорили и потписивање два споразума, као и помоћ наших експерата у области евроинтеграција Албанији.


Пријем поводом Дана државности Републике Србије 15. февруара 2018. године

Пријему који смо поводом Дана државности Републике Србије приредили 15. фебруара у хотелу „Тирана интернационал“ присуствовало је око 300 страних и домаћих гостију, међу којима су били сви амбасадори и отправници послова и војни аташеи, велики број дипломата, представници међународних организација и руководиоци Регионалне канцеларије за сарадњу младих и Фонда за западни Балкан са сарадницима. Од домаћих званица били су заменици министара иностраних послова и образовања, спорта и омладине, председници државних комитета за мањине и за вере, дипломатски и економски саветници председника Републике, директор Државног протокола, Омбудсман, директор Националне агенције за туризам, директори из више министарстава, потпредседник Општине Драч, неколико почасних конзула и др.

Било је и више посланика опозиционих партија и политичара, укључујући председницу Покрета социјалиста за интеграције и супругу шефа државе, шефа посланичке групе Демократске партије, заменика председника парламентарне Комисије за спољне послове, председника Партије за заштиту људских права, као и председника Сосијал демократске партије, четири бивша министра иностраних послова и других министара.

Поред ректора Универзитета Тирана, директора најугледнијих института из области спољне и унутрашње политике, неколико професора универзитета, присуствовали су представници верских заједница, више власника медијских кућа и новинара и председници сва три удружења српске мањине са више најактивнијих чланова.

Посебно значајно је било присуство угледних гостију из света бизниса, укључујући председницу Уније трговинских и индустријских комора Албаније, председнике асоцијација страних инвеститора и страних банака, Удружења грчких компанија, као више власника приватних фирми.

Пријем је одржан захваљујући донацији Привредне коморе Србије.   


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова