Printer Friendly Version Прослава Свете Тројице у Враки @ 5 July 2013 08:39 AM

СКАДАР, 25. ЈУНИ (Светигорапресс) - И ове године вјерни народ Скадра и Враке прославио је празник силаска Духа Светога на апостоле, или како га наши вјерници у Скадру зову – Тројчевдан.
Делегацију Митрополије црногорско-приморске на храмовској слави у Враки чинили су директор Издавачког предузећа “Светигора”, шеф кабинета митрополита црногорско-приморског и парох херцегновски протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, Аполон Мишченко и Благоје Рајковић професори Богословије “Светог Петра Цетињског” са Цетиња, као и теолог Александар Вујовић, уредник катихетског програма Радија “Светигора”.
Литургију са вјерним народом сабраним око цркве, са благословима архиепископа тиранског и цијеле Албаније Анастасија Јанулатоса и архиепсикопа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија служио је прота Радомир Никчевић.
Литургијском бесједом вјерном народу обратио се отац Радомир, који је говорио о овом великом празнику и његовом значају за свеукупни људски род.
- И овај храм овдје у Враки посвећен је највећој и најсветијој тајни живота, Светој Тројици, од које је све настало, и која је међусобном љубављу Оца и Сина и Духа Светога, божанска родила и створила све што је створено, од видљивог до невидљивог свијета, до свакога човјека. Сваки човјек на свијету рођени, је плод љубави. Зато Господ говори о љубави, апостоли говоре о љубави, ученици апостола говоре о љубави, Црква Христова вјековима говори о љубави, и све што се ствара, ствара се из љубави. Чак и биолошки свијет, и он се умножава и одржава у животу благодарећи љубави, а камоли ми људи. Онај ко воли тај и живи, онај ко не воли, који мрзи, он не живи, он умире – навео је у бесједи отац Радомир Никчевић.
Подсјетивши да Свето јеванђеље завршава ријечима “Ја сам свјетлост свијету, и ко у мене вјерује неће ходити у тами”, он је истакао да је суштина нашега живота и вјере “да онај који иде за свјетлошћу, он и сам постаје свјетлост, и то се остварује кроз вјекове”.
- Ако бисмо подијелили људе, и ако бисмо тражили најтачнију подјелу, онда бисмо рекли да постоје људу који се обасјавају свјетлошћу Христовом, који живе и ходе у свјетлости, и они који живе и ходе у мраку. Тако је било од синова Адамових, један је изабрао свјетлост, а други је изабрао мрак. Каин је изабрао мрак јер је убио брата свога, мало му је било пола земаљске кугле. И тако род људски, и сваки човјек појединачно бира или свјетлост или мрак – бесједио је отац Никчевић.
Он је окупљеним Врачанима и Скадранима на крају бесједе поручио да и они, као наши преци да се и даље окупљају око својих храмова, те пренио поздраве и благослове митрополита Амфилохија.
Након причешћа, пререзан је и славски колач. Литургијском сабрању, присуствовали су и амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић, и његов савјетник Небојша Малевић.
Велики благослов на овогодишњем слављу у Враки било је присуство и професора цетињске богословије Мишченка и Рајковића, који је, између осталог, рекао да је празник силаска Светог Духа на апостоле и рођендан наше Цркве, коју чине поред свештенства и вјерни народ.
- Драго ми је да вас видим да сте дошли у оволиком броју, желим вам свакога здравља, среће, напретка у своме раду, у својој мисији овдје међу другом браћом, и да сте ми живи и здрави на многаја љета – поручио је Благоје Рајковић и пренио поздраве ректора Богословије оца Гојка Перовића.
Послије службе и освештавања славског колача, подијељени су и поклони за све присутне, као благослов митрополита Амфилохија.
Након литургијског сабрања, на свечаном ручку, делегација Митрополије састала са домаћинима: предсједником Православног братства и друштва “Светог Јована Владимира” у Скадру Симом Ајковићем, предсједником Удружења Срба и Црногораца у Скадру “Морача-Розафа” Павлом Брајовићем, вјерним народом, амбасадором Србије у Албанији Зарићем и његовим сарадницима.
Делегацију Митрополије поздравио је Ајковић, који је, између осталог, рекао се митрополиту Амфилохију и Митрополији црногорско-приморској захвалио у име Православног друштва “Светог Јована Владимира” што се брину о вјерном народу у Враки и Скадру.
- Та брига улива снагу да се и даље у што већем броју и што чешће окупљамо и славимо наше славе. Захваљујем од срца што сте се потрудили да дођете и оставите своје обавезе и будете данас са нама, да заједно славимо Свету Тројицу, а ми ћемо и даље наставити, да радимо и да ширимо нашу љубав, наше православље које тече у нашим венама, и нашим потомцима да преносимо за вијек вјекова – рекао је Ајковић.
Делегацију Митрополије поздравио и Павле Брајовић-Јакоја који је казао да овај велики празник значи много у историји Враке и Врачана. Он се осврнуо и на обнову храма Свете Тројице.
- На Тројчевдан, како га ми зовемо у Враки, како су ми говорили стари, наши дједови, овдје је био велики сабор, и велико славље, и ми ћемо ако Бог да овдје имати опет велике саборе и славља, јер овај дан није само велики дан за нас Врачане, него и за све Србе који живе на територији Албаније – казао је Брајовић.
Изразивши наду да ће митрополит црногорско-приморски, уз подршку архиепископа албанског Анастасија, ускоро поставити сталног пароха у храму Свете Тројице, он је истакао да ће то бити велики корак за вјернике у Скадру и Враки.
- Ми се надамо да ће митрополит Амфилохије, који је велики човјек, који воли Скадар и Скадране, који воли цијели Балкан и воли свакога човјека, да ће нам поставити свештеника, а ми ћемо му помоћи да очувамо сви заједно нашу свету традицију на овим просторима, а самим тим да очувамо и себе, и ја се захваљујем свима који су данас били на ову велику славу нашу – казао је предсједник Удружења “Морача-Розафа” Павле Брајовић-Јакоја.
Са благословима архиепископа Анастасија Јанулатоса и митрополита Амфилохија, у току је и обнова цркве Пресвете Тројице у Враки, гдје свој велики материјални допринос даје и Митрополија црногорско-приморска.
У току године требало би да се одржи освештавање ове цркве, која већ сија у свом пуном сјају, и сабира вјерне са свих крајева, потврђујући на прави начин живо сабрање око светотројичне љубави Божије.