Printer Friendly Version МРКИЋ И ПАНАРИТИ: ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ И ПОРЕД РАЗМИМОИЛАЖЕЊА @ 12 July 2013 09:53 AM

ТИРАНА, 23. октобра 2012. (Бета) Министри спољних послова Албаније и Србије Едмонд Панарити и Иван Мркић заложили су се данас у Тирани за јачање сарадње и поред размимоилажења, јавили су албански медији. "Влада Србије одлучна је да развија снажне везе са Албанијом и пронађе тачке које нас уједињују упркос фундаменталним разликама које нас раздвајају", рекао је Мркић на конференцији за новинаре после разговора с Панаритијем. Он је оценио да је ширењем сарадње могуће решити проблеме. "Од нас зависи све што се тиче будућности. Због тога државе треба озбиљно да разматрају проблеме", оценио је српски министар.
Панарити је поздравио прошлонедељни сусрет премијера Косова и Србије Хашима Тачија и Ивице Дачића у Бриселу и додао да би Албанија поздравила ако би Србија признала независност Косова, објављено је на сајту инфо.албаниа. "Албанија охрабрује и одлучно подржава дијалог Србије и Косова и жели да коначан резултат буде признавање Косова од стране Србије", рекао је Панарити, а преноси Франс прес. Наставак дијалога Београда и Приштине "показао би спремност (Београда) да се дистанцира од прошлости, насиља и помогао би Србији и Косову да се јасно окрену европској будућности", додао је Панарити. Он је такође казао да Албанија подржава пуну и равноправну интеграцију Албанаца из Прешевске долине у институције Србије и да очекује да то држава Србија оствари. Панарити је додао да је Албанија спремна на сарадњу са Србијом у свим областима у духу сарадње и добросуседских односа.
"Истакао сам да је спољна политика оријентисана ка јачању регионалних и ширих односа, ка европским интеграцијама. Албанија је била и остаје озбиљан фактор регионалне стабилности и одлучна је да гледа према будућности", рекао је албански министар. После учлањења у НАТО, интеграција у ЕУ остаје наш највећи пројекат, рекао је Панарити и додао да "обе земље треба да прихвате стратегију интеграције зарад стабилности и интеграције региона". Мркић данас завршава посету Албанији где је боравио као први министар спољних послова Србије који је у последњих осам година посетио ту земљу.