Printer Friendly Version Евро-атлантска конференција председника парламената земаља Западног Балкана - сусрет Стефановић-Мета @ 16 October 2013 12:53 PM

Уторак, 8. октобар 2013.
Председник Народне скупштине на Евро-атлантској конференцији председника парламената земаљa Западног Балкана
Председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић учествовао је на Евро-атлантској конференцији председника парламената земаља Западног Балкана која се одржава у Будимпешти.
У свом обраћању учесницима Kонференције, на тему резултата и стремљења Србије у процесу европских интеграција председник Стефановић је истакао да је за Србију прекретница у процесу европских интеграција наступила потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, чиме су створене неопходне претпоставке за даље унапређење политичких, економских и трговинских односа, као и да се дефинисала обавеза усклађивања законодавства са правним тековинама ЕУ и унапредила регионална сарадња.
Председник Стефановић оценио је да су припрема преговарачког оквира од стране Европске комисије и почетак скрининга до сада спроведених реформи и усклађености са европским законодавством од највеће важности за почетак системских реформи у Србији.
Др Небојша Стефановић истакао је да је Србија започела одлучну борбу против корупције и криминала и да је нулта толеранција према корупцији данас најважнији став у Србији. Оценио је да је чланство у Европској унији стратешки и главни спољнополитички циљ Србије као и других земаља у региону и истакао да је Србија започела процес преговора, као и да су одржани први састанци скрининга са представницима Европске kомисије.
Током преподневне сесије, председавање Конференцији преузео је председник Народне скупштине Србије др Небојша Стефановић.
Између две сесије Конференције, председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић састао се, у одвојеним билатералним сусретима са потпредседником Парламента Црне Горе Бранком Радуловићем и председником Парламента Албаније Илир Метом.
Током састанка председника Стефановића и потпредседника Парламента Црне Горе разговарало се о међупарламентарној сарадњи две земље, као и о сарадњи у свим областима привреде, а нарочито у областима инфраструктуре, енергетике, туризма и пољопривреде.
Председник Народне скупштине Републике Србије и председник Парламента Албаније разговарали су о почетку унапређења сарадње две земље, међупарламентарној сарадњи, у виду посланичких група пријатељства и решавању разлика кроз дијалог у циљу стабилности и интереса грађана наше земље и региона.