Printer Friendly Version За бољу привредну сарадњу са Албанијом @ 22 November 2013 01:34 PM

Председник ПКС Жељко Сертић разговарао је у Тирани и Драчу са представницима албанске владе и привреде о унапређењу економских односа две земље
Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић разговарао је у Тирани са Ником Пелешијем, замеником председника Владе Албаније, о унапређењу економске сарадње две земље. Током радне посете Албанији, Сертић се састао и са Арбеном Ахметајом, министром економског развоја, трговине и предузетништва, Едмундом Хаџинастом, министром транспорта и инфраструктуре и Илир Жилом, председником Уније привредних и индустријских комора Албаније.

У разговорима је истакнуто да су Србија и Албанија отворене за сарадњу на свим пољима, ради стабилности у региону и бољег коришћења потенцијала обе државе. Пелеши је оценио посету председника ПКС као веома важну и значајну за даље унапређење привредне сарадње Србије и Албаније, покретање заједничких пројеката и наступ на трећим тржиштима. Пелеши је рекао да Албанија мора да се ослања на своје суседе и изразио спремност да се лично ангажује на унапређењу привредне сарадње, без политичких комплекса, јер "бизнис увек иде за корак испред политике".

Указано је, такође, да постоји велики простор за повећање робне размене две земље, која износи само око 100 милиона долара годишње. Потврђена је спремност да се на пролеће 2014. године организује пословни форум у Београду, на којем би српски и албански привредници, у директним разговорима, размотрили могуће заједничке пројекте и послове. Албански партнери  истакли су спремност Владе у Тирани да се реализују заједнички пројекти, посебно у домену инфраструктуре и трговине, као и да се ради на отклањању свих евентуалних препрека сарадњи. Оцењено је да ову годину треба искористити за напредак кооперације у свим областима.

Посета председника ПКС Албанији, реализована је у оквиру активности усмерених на промоцију привредних капацитета Србије. Сертић се састао и са Едмондом Палушајем, генералним директором Националног центра за лиценцирање, Енеидом Гуриа, извршним директором Албанске агенције за промоцију инвестиција и развој, Андреом Џавара, председником Привредне коморе Драча,  Николин Јаком, председником коморе Тиране, као и са неколико водећих привредника Албаније. Током посете Луци Драч, председник Привредне коморе Србије разговарао је и са Селимом Белортајом, генералним директором Луке Драч, као и са Бесимом Троплинијем, власником компаније „Албамар“, која се бави рибарством и прометом плодова мора.

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, председник ПКС Жељко Сертић положио је венац на Споменик родољубима и палим борцима из ратова од 1912. до 1918. године, у присуству амбасадора Србије у Албанији Мирољуба Зарића и представника Удружења Срба Албаније „Јединство“.