Printer Friendly Version Информација о обављању стручне праксе у МСП и ДКП Републике Србије @ 11 December 2013 07:58 PM

          И Н Ф О Р М А Ц И Ј А

o обављању стручне праксе у Министарству спољних послова Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у иностранству


          Министарство спољних послова Републике Србије донело је нови Правилник о обављању стручне праксе у Министарству спољних послова, који је ступио на снагу 06. децембра 2013. године.
          Сходно одредбама наведеног Правилника, стручну праксу у Министарству спољних послова Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима могу обављати пунолетни, пословно способни, држављани Републике Србије који испуњавају услове предвиђене наведеним Правилником.
          Изузетно, под посебним условима, стручну праксу у Министарству спољних послова могу обављати и стране дипломате - уколико је то предвиђено одговарајућим међународним споразумом.
          Стручну праксу у дипломатско-конзуларним представништвима могу обављати и запослени у Министарству спољних послова, у складу са  Правилником.
          Стручну праксу не може обављати лице које има безбедносне сметње, правоснажно осуђено лице, као ни  лица против кога се води кривични поступак.
          Безбедносна провера врши се на основу писане сагласности кандидата за безбедносну проверу.
          Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.
          Изузетно, уз сагласност министра, стручна пракса у дипломатско-конзуларним представништвима може се поновити на образложени предлог шефа дипломатско-конзуларног представништва.
          Организацију и спровођење стручне праксе обавља Дипломатска академија Министарства спољних послова, у сарадњи са другим организационим јединицама Министарства.
          Стручну праксу поред лица запослених у Министарству, могу у Министарству и дипломатско-конзуларним представништвима да обављају студенти основних студија, дипломци и студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству која нису у сталном радном односу.
          Лице које обавља стручну праксу, по правилу, нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист.
У случајевима обављања стручне праксе у дипломатско-конзуларним представништвима, уколико су обезбеђена буџетска средства, Министарство може одобрити исплату новчане накнаде.
          Врсту и висину новчане накнаде утврђује министар решењем, у складу са законом којим се утврђује буџет за текућу годину, финансијским планом Министарства и дипломатско-конзуларним представништвима, на предлог надлежне организационе јединице за финансијске послове.
          Молбу за обављање стручне праксе подноси заинтересовано лице најмање два месеца пре планираног почетка праксе, и то:
          - Министарству преко Дипломатске академије;
          - изабраном дипломатско-конзуларном представништву, у случају захтева за стручну праксу у педставништву.    
          Молба садржи испуњен образац пријаве, фотокопију личне карте, односно пасоша Републике Србије, потписану сагласност за безбедносну проверу, потврду факултета о студијама и биографију.