Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности Републике Србије 18. фебруара 2019 @ 28 February 2019 01:12 PM

Поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада у Тирани приредила је 18. фебруара, пријем у престижном Хотелу Тирана интернешнал коме је присуствовало преко 300 гостију, угледних личности представника јавног, културног, пословног, политичког живота и дипломатског кора Албаније.

          

Позиву су се одазвали и поглавари цркава и верских заједница као и председници и активисти сва четири удружења српске националне мањине у Албанији.

                           

После инторнирања химни Србије и Албаније амбасадор Мирољуб Зарић одржао је пригодан говор у коме је нагласио значајне економске резултате које је Србија оставарила у последњих шест година, указао на наше најважније спољнополитичке приоритете и достигнућа земље у процесу евроинтеграција.

          

Подвукао је посвећеност Србије дијалогу између Београда и Приштине ради постизања дугорочног и одрживог решења при чему је истакао неопходност укидања одлуке њених привремених институција о увођењу такса од 100 % на робу из централне Србије. Као једно од важних спољнополитичких опредељења Србије навео је унупређење односа са свим суседима укључујући Албанију с којом је у последње четири године остварен значајан напредак. То је илустровао подацима о константном порасту трговинске сарадње којој је допринело оснивање заједничке Трговинско индустријске коморе Албанија Србија са седиштем у Тирани.

Амбасадор Зарић је изразио очекивање да ће се тај позитиван тренд у укупним билатералним односима започет разменом посета премијера две земље 2014/2015., наставити у наредном периоду и указао на искрено опредељење председника Александра Вучића и Владе Републике Србије да томе дају пуни допринос. Наведеној активности Амбасаде албански медији дали су запажен публицитет.

    

Албанска државна новинска агенција АТА објавила већи део излагања амбасадора и више фотографија, чији су извештај пренели и други медији. Дневни листи на енглеском језику АДН објавио је део говора и фотографију, а приватна ТВ Ора Њуз објавила је извештај с догађаја.