Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности 13. фебруар 2020. у хотелу “Тирана Интернационал” @ 10 April 2020 09:54 AM

Поводом Дана државности, Амбасада је приредила пријем 13. фебруара у хотелу “Тирана Интернационал”, коме је присуствовало 350 званица. Главни гост био је председник Албаније Иљир Мета а био и је бивши председник државе Алфред Моисиу.

       

Међу представницима централне и локалне власти Социјалистичке партије били су префект Тиране и в.д градоначелника Драча. Из Скупштине су дошли председница Комисије за спољну политику М.Кодељи (СП) и посланици те партије академик А.Анђељи и Е.Куши, као и истакнута посланица опозиционе ДП Р.Хајдари. Били су и функционери ванпарлементарних партија и бивши посланици и то председница ПСИ М.Круемади (супруга шефа државе) са члановима руководства, председник ПУЗЉ В.Дуље, ПСД П.Миљо, функционери ДП и то секретар за међународне односе А.Кашаку и члан руководства Проф.др Т.Шеху, а и више бивших министара међу којима петоро спољних послова. Из МЕИП су били заменик министра Е.Џафај, директорка Државног протокола Е.Ђика, директори за јавну и економску дипломатију и Дипломатске академије као и референт за Србију.

Из других значајних институција били су нови државни тужилац, директор Јавне безбедности Албаније, заменик команданта Републиканске гарде, Заштитница грађана, комесар за заштиту од дискриминације, шеф Генералног инспектората, директори Националне библиотеке, Опере и балета, Историјског музеја, Филмске академије и др. Верске заједнице су представљали председници муслиманске и католичке, као и представници православне и бекташке, а било је и више професора државних и приватних универзитета, као и директора угледних истраживачких института. Пословна заједница је била представљена на запаженом нивоу јер су поред председнице Уније комора Албаније били и власници више компанија од којих се неколико налази међу 10 највећих у Албанији. Из области медија били су директорка државне Агенције АТА, директор у националној ТВ РТШ, власници веома утицајних дневних листова и ТВ Њуз 24 и Ора Њуз, као и више новинара и аналитичара. Позиву су се одазвали сви страни амбасадори, о.п. и већи број чланова дипломатског кора, војни изасланици и више почасних конзула. Били су и председници сва четири удружења српске националне мањине у Албанији с више активиста, а присуствовало је и неколико наших држављана који су тог дана били у Тирани, међу којима Т.Мишчевић, заменица ГС РСС.

После интонирања химни Србије и Албаније амбасадор МирољубЗарић је одржао пригодан говор у коме је посебно истакао значај који посвећујемо одбрани наше јужне покрајине КиМ и српског народа који тамо живи, као и спремност за наставак дијалога после безусловног укидања такса које је наметнула Приштина.

Затим се председник И.Мета непланирано обратио присутнима и у надахнутом говору поред осталог указао да без обзира на разлике које можемо имати између наше две државе, а које постоје и унутар породице укључујући и његове, треба да оставимо за собом наслеђе из прошлости и да наставимо унапређење билатералних односа, чијим је досадашњим развојем задовољан. Посебно се заложио за међусобну сарадњу ради што скоријег остварење нашег заједничког циља за чланство у ЕУ.

Навео је да мора бити јасно да наше државе трпе исту претњу, од одласка наших младих због спорог напретка, сукоба и лошег учења наше историје и истакао да они траже решење, бржи напредак и наду за своју будућност и да треба обезбедити услове да они живе у нашим земљама и региону, који је оценио као најлепши део света. Наведеној активности албански медији дали су веома запажен публицитет, чему је свакако допринело и то што је председник И.Мета убрзо по одласку с пријема на свом званичном профилу на Фејсбуку објавио фотографију са скупа и следећу поруку: „Данас сам присуствовао свечаности која је организована поводом Националног празника Србије.Захваљујући амбасадору Мирољубу Зарићу на топлој добродошлици, изразио сам уверење да су снови многих држављана Србије о чланству њихове земље у Европској унији и даље снажни. Да би наш регион био сигурнији, поузданији и надасве привлачан нашим младима у Албанији, Србији и на Косову, тако да они могу видети будућност у својим земљама, потребан је нови дух добросуседства, сарадње, разумевања и решавања историјских проблема, да не буду више њихови таоци. Успех европске будућности Србије и нашег региона! “

Информацију о нашем пријему и као поруку председника Албаније је исте вечери пренео утицајни портал БалканВеб, а сутрадан и више осталих медија. Државна агенција АТА објавила је на албанском (уз више фотографија) и енглеском језику већи део амбасадоровог Једна од најгледанијих приватних ТВ Ора Њуз емитовала је прилог о пријему, укључујући краћу изјава амбасадора о билатералним односима, а једини дневни лист на енглеском АДН је објавио већи део говора.

Од објављених информција о пријему издвајамо поједине које се могу наћи на следећим линковима: https://www.facebook.com/ilirmetazyrtar/

https://www.balkanweb.com/festa-kombetare-e-serbise-meta-merr-pjese-ne-ceremonine-ne-tirane-te-zgjidhen-problemet-historike-mos-jemi-me-peng-i-tyre/

https://www.oranews.tv/videot/festohet-dita-kombetare-e-serbise