Printer Friendly Version Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић разговарао је данас с председником Удружења српско-црногорске мањине у Албанији „Морача Розафа“ из Скадра, @ 3 November 2021 02:34 PM

Срби у Албанији Аутохтон народ

Амбасадор Републике Србије у Републици Албанији, Слободан Вукчевић разговарао је данас с председником Удружења српско-црногорске мањине у Албанији „Морача Розафа“ из Скадра, Павлом Јакоја Брајовићем који је амбасадора Вукчевића упознао с радом тог удружења, најстаријег на простору Албаније, али и изазовима с којима се српска национална мањина у Републици Албанији свакодневно сусреће. Он је захвалио Републици Србији на свесрдној помоћи коју пружа како би Срби у Албанији, као аутохтон народ, могли да очувају национални идентитет, језик, веру, културу и традицију.

Амбасадор Вукчевић исказао је поштовање напорима, не само Удружења „Морача Розафа“ него и свим осталим удружењима али и Србима који су кроз векове успели да на овим просторима очувају српски језик, традицију и историјске вредности које баштини српски народ. Нагласио је да ће држава Србија, Министарство спољних послова-Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, кроз финансирање разних пројеката наставити да подржава активности удружења Срба у Албанији попут отварања школа на српском језику, заштите права националних мањина, итд.

С циљем очувања верског националног и културног идентитета у Републици Албанији 1991. у Скадру је основано Удружење српско-црногорске мањине „Морача-Розафа“, 1995. године такође у Скадру српско православно друштво „Свети Јован Владимир“, „Јединство“, у Фијеру 2012. године, и „Скадарлија“ 2018. године у Тирани.