Printer Friendly Version Амбасадор Слободан .Вукчевић састао се данас с министром културе Републике Албаније, гђом Елвом Маргарити. @ 24 November 2021 08:21 AM

Саговорници се сагласили да је сарадња институција културе од великог значаја за две државе и нагласили да култура која говори универзалним језиком, музике и игре, доприноси развоју иницијативе Отворени Балкан која пружа могућност за сарадњу на заједничким пројектима.

Амбасадор Вукчевић упознао Е;Маргарити с плановима да се албанској публици представе српски позоришни, ликовни, филмски и други уметници, али и албански српској. Подсетио је на запажене наступе албанског Националног позоришта у Београду с представом Чеховљевог Галеба и београдског Народног позоришта у Тирани с Гогољевом Женидбом када су представе биле испраћене овацијама преко 500 гледалаца у Београду и Тирани. Додао је да је упознат с тим колико албанска културна али и шира јавност цени не само позоришне и оперске уметнике, већ и сликаре и музичаре из Србије. Министарка Маргарити оценила је да културна сарадња, а у оквиру ње позориште, филм, опера, балет, представља важан сегмент који Министарство културе Републике Албаније желели даље да развија са Србијом. У току разговара подсетила је да је недавно завршена реконструкција зграде Опере у Тирани на чијој би сцени поново волела да види наступ опере Народног позоришта Србије, које је у Албанији увек имало запажене наступе. Такође када је филмска уметност у питању Е.Маргарити је рекла да су српски филмови увек радо гледани у Албанији и изразила наду да ће се после пандемије, када се обнови одржавање филмских фестивала у Албанији, на њима поново наћи српска филмска остварења.