Printer Friendly Version Отворени Балкан“ један од главних приоритета за Србију @ 24 November 2021 03:25 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су за Србију, поред европских интеграција, као основног спољнополитичког приоритета, једнако важни и безбедност, стабилност и просперитет у региону, што доноси иницијатива „Отворени Балкан“.

Брнабић је, на конференцији "Отворени Балкан – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона", истакла да је наш регион релативно мали и да ће нестабилност у било ком његовом делу без сумње лоше утицати на било кога од нас.

Србија је много тога урадила у последњих седам година. Имамо неке од најбољих економских резултата у Европи, отворили смо 60.000 нових радних места, упркос кризи изазваној коронавирусом, имамо рекордни ниво капиталних инвестиција и јасан план за будућност, која је први пут у последњих неколико деценија светла, навела је она.

Премијерка је нагласила да, уколико не успемо да оваквим иницијативама пренесемо део тог просперитета на наше суседе у региону, ризикујемо сав тај наш успех.

То није само нека лепа политичка идеја, већ је то најпаметнија могућа политика и за Србију и за наше партнере из „Отвореног Балкана“. Надам се да ће то увидети и сви остали из региона и да ће се прикључити, рекла је Брнабић, додавши да је веома важно да се остваре циљеви те иницијативе о слободном протоку људи, робе и радне снаге у региону.

Инвеститори траже добру средину за улагање, што је велика компаративна предност, посебно ако видите да је у Албанији и Северној Македонији прилично велика стопа незапослености, јер ће инвеститори видети користи од великог тржишта са радном снагом, навела је она.

Брнабић је оценила да ће у наредне две-три године остваривање ових циљева свакој земљи из „Отвореног Балкана“ повећати БДП за један проценат, а за пет до седам година, ако се прикључи још нека земља, и до седам одсто.

Председница Владе је нагласила да ће то отворити потпуно другачије перспективе младима из региона, јер ће моћи да раде у овом делу Европе.

24. новембар 2021.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs